Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Området ved bygdatunet

Kort omtale av området.

Det var to gårder som het Ro, den andre lå lenger inn og ble kalt Inn-ro, og den lengst ut ble Ut-ro. Den innerste fikk en slags flertallsform: Roan. Men for fire hundre år siden ble den slått sammen med prestegården som het Bjørnør, og presten bosatte seg på Innro- delen. Området rundt bygdatunet kalles Utrosjøen. Navnet er avledet av gårdsnavnet, ikke av at folk rodde ut der. Straks bortafor har vi Eians-sjøen, der Eiansgårdene har sine naust og sjøbruk.

Området rundt bygdatunet er et allsidig kulturlandskap: Jordbruk, beite, sjødrift. De fleste naust er private, bygdatunet har satt opp to egne naust. Brygga ytterst på odden er unik: De gamle hadde svært god innsikt i byggeteknikk. De bygde den på glatte berget! I dag har hele odden blitt sprengt ut og erstattet med armert betong. Men brygga har stått i kanskje hundre og femti år. Området rund den og de nærmeste sjøhusene er fremdeles preget av at det har vært stor aktivitet: Tørking av klippfisk. Da måtte all jord og vegetasjon fjernes fra berget for at fisken ikke skulle bli skjemt.

Tar vi oss en større runde i området, kan vi finne flere gravrøyser. Men også andre spor har det vært: For et knapt århundre siden under nydyrking noen hundre meter unna ble det fjernet et helt gravfelt med såkalte hellegraver som var vanlig i bronsealderen.