Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Mattilsynet informerer om hjemløse katter

Hvis du gir mat og omsorg til en katt og dermed gjør katten avhengig av deg, har du etter loven påtatt deg ansvar for at katten i sin helhet har et godt liv.

Alle katter har en eier eller er avkom etter eide katter. Men av og til kommer katter på avveie, og dersom de ikke er kastrert, blir de fort flere. Hjemløse katter lider ofte på grunn av sult, kulde eller sykdom, og de er gjerne sky og redde for mennesker. Det kan være fristende å begynne å mate slike katter. Det er viktig å være klar over at hvis du gir mat og omsorg til en katt og dermed gjør katten avhengig av deg, har du etter loven påtatt deg ansvar for at katten i sin helhet har et godt liv. Det vil si at du har ansvar for å ta den med til dyrlegen hvis den blir syk, og du har ansvar for eventuelle kattunger som kommer til verden.

Mattilsynets rolle er å ta hånd om dyr som er syke, skadet eller lider på annen måte. Det finns frivillige organisasjoner som jobber med å finne nye hjem til friske, forvillede katter. Mange katter har fått et godt hjem på det viset, men noen blir aldri tamme nok til å leve som husdyr. De blir avlivet. Mattilsynet og organisasjonene samarbeider lokalt der det er problem med hjemløse katter.

Er du katteeier? Da bør du ID-merke katten din. Skulle den komme bort, vil det da være enkelt å gjenforene katt og eier. Hvis du ikke planlegger å ha kattunger, bør du absolutt kastrere pusen samme om det er en hann- eller hunnkatt. Skulle den komme bort, vil den da ikke være i stand til å formere seg. Kastrering reduserer også utferdstrangen.

Oppdager du katter som lider, ta kontakt med Mattilsynet, enten med «Varsle oss-knappen» på nettsida: www.mattilsynet.no eller ring tlf 22 40 00 00 og spør etter en veterinær ved avdeling Innherred/Fosen.

Du kan lese mer om temaet her: https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/katt/hvordan_kan_vi_unngaa_hjemlose_katter.1448

Fant du det du lette etter?